PISMO MENTORJA MIRO PERŠOLJA

01/08/2015

 

 Il maestro Miro Persolja durante un vernissage.
Il maestro Miro Persolja durante un vernissage.

«Ob otvoritvi svoje samostojne razstave (Latisani), sem doživel nenadejano presenečenje, ko sem  slišal reči po slovensko: »To je moj prijatelj Miro«. Pogledal sem proti mizi z razstavnimi katalogi in na svoje veliko veselje zagledal prijatelja iz mladih dni, ki ga nisem videl več kot trideset let. Za oba je bilo to nadvse prijetno srečanje. Beseda je dala besedo, in ugotovil sem, da ima njegova življenjska sopotnica izjemen slikarski talent, zato sem se odločil, da jo vpeljem v skrivnosti zame značilne, izvirne slikarske tehnike. Brez kančka ljubosumja sem ji razkril raznolikost izbranih tehnik, Emi pa je z veliko pozornostjo in občutkom to znanje dobesedno srkala vase. Njena domišljija, pretanjenost bogatega kolorita in osvojena slikarska tehnika, so dali njenim slikam dodatno razsežnost. Zame pa je najpomembnejše, da sem ji lahko utrl pot v poklicno slikarstvo. Emi je čez noč postala prava profesionalna umetnica, na kar sem zelo ponosen. Pri učenju mi je predano sledila, dojela je, da je v njej taka ustvarjalna moč, kakršne pogosto nimajo niti akademski slikarji. Dela nastajajo kot plod velike senzibilnosti, energije, vitalnosti, občutljivosti, pogled je zazrt v prihodnost sveta, zato njene slike vzbujajo v gledalcu občutek sreče. Emi, res sem ponosen, da sem ti vlil vero in zaupanje v delo, v umetniško ustvarjalnost. Zagotovo pa se bo našel tudi kakšen pametnajkovič, ki mu tvoje slike ne bodo ugajale. Nič zato. Ljubosumje, nevoščljivost in zloba so del našega življenja, vendar ti zagotavljam, da si na dobri poti. Dovolj je, da svojo ustvarjalno moč preliješ na platno. Vstopila si v svet slovenskega slikarstva in v prihodnje se bo o tebi govorilo tudi na mednarodnem prizorišču. Prisluhni sebi, delaj to kar čutiš in nikogar ne poslušaj.

Tvoja življenjska pot ni bila posuta z rožicami, a prepričan sem, da ti bo tvoja nadarjenost prinesla veliko radosti. To bo zagotovo najučinkovitejša izmed terapij. Našla si to, kar si želela. Tako kot do sedaj delaj s srcem, ob veliki podpori ljubljenega Hermana.

 

Z velikim spoštovanjem in prijateljsko naklonjenostjo,

 

Tvoj mentor Miro»

Miro Persolja

Dogodki in razstave

Pravno obvestilo | Politika piškotkov | Varovanje osebnih podatkov | Vse pravice pridržane © Emiartdesign. Izdelava spletne strani: Carpediem d.o.o.